ثبت نام | ورود
English
امروز پنج شنبه 1403.2.13 Iranian Construction Engineering and Management
صفحه اصلی
مدیریت مالی پروژه

با اقزایش 1000 درصدی هزینه طرحهای عمرانی اولویت بندی طرح های عمرانی برای تخصیص اعتبار تملک دارایی‌های سرمایه‌ای اجتناب ناپذیر است

اولویت بندی طرح های عمرانی برای تخصیص اعتبار تملک دارایی‌های سرمایه‌ای در حالی در بودجه 93 با مخالفت‌هایی همراه شد که نگاهی به میزان عملکرد بودجه‌های عمرانی طی سال های اخیر تاکید می کند که نه تنها اغلب پروژه‌ها با دریافت هر ساله بودجه به پایان نرسیده‌اند بلکه با گذر زمان و رشد تورم بار مالی آنها گاهی تا 1000 درصد نیز افزایش یافته است.

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) تکمیل و به بهره برداری رساندن طرح های عمرانی از یک سو و بودجه مربوط به آن که تحت عنوان تملک دارایی های سرمایه ای در قالب سند مالی هر ساله دولت قرار می گیرد از سویی دیگر سال هاست که از چالش های بودجه ای کشور است.

این در حالی است با وجود روند فزاینده طرح های عمرانی و رسیدن تعداد آن‌ها به مرز 3000 پروژه، همواره در سال های اخیر بودجه مربوط به این بخش ها با وجود اینکه اغلب با کاهش در قانون بودجه نیز همراه نبود عملکرد مناسبی نداشته است چرا که در بسیاری از موارد منابع پیش بینی شده برای تملک دارایی‌های سرمایه‌ای به اعتبارات هزینه ای یعنی بودجه جاری که بخش اعظم آن را هزینه حقوق و دستمزد تشکیل می دهد سرازیر می شد به طوری که از مجموع 57 هزار میلیارد تومان مصوب اعتبارات عمرانی در سال جاری تاکنون و بعد از هشت ماه عملکرد این منابع نشان از تحقق تنها شش هزار میلیارد تومانی آن دارد.

 

در عین حال ضمن اینکه از این منابع در جاهای دیگر صرف شده و میزان کمی باقی می ماند دولت‌های قبل همواره مابقی منابع محدود به جای مانده را در بین تمامی طرح ها به گونه ای که کل استان ها را راضی نگه دارند تقسیم کرده اند که این امر موجب شده تا طرح ها همچنان نیمه تمام بمانند.

از سویی دیگر طولانی شدن زمان تکمیل طرح های عمرانی منجر شده تا با توجه به ضریب تعدیل و رشد تورم هر ساله، هزینه ساخت اغلب این پروژه‌ها به طور قابل توجهی افزایش یابد.

بر این اساس دولت فعلی در اولین لایحه بودجه‌ای که به مجلس تقدیم کرد با رویکرد دیگری به پروژه‌های عمرانی، توزیع اعتبارات این بخش را طبق ترسیم الگویی بنابر میزان پیشرفت فیزیکی طرح ها پیش بینی کرد.

بنابر الگوی پیشنهادی معاونت برنامه ریزی، 3000 طرح موجود بر اساس میزان پیشرفت از صفر تا 20 درصد، 20 تا 80 درصد و 80 درصد به بالا تقسیم شده‌اند که در این حالت ضمن اینکه تمامی این پروژه‌ها بودجه دریافت می‌کنند بخش‌هایی که تکمیل آن‌ها در مرحله بیش از 80 درصدی است از اولویت بیشتری برخوردار خواهند بود که بنابر پیش بینی انجام شده با این طرح تا پایان سال 93 حدود 246 پروژه به اتمام خواهد رسید.

افزایش 1500 میلیارد تومانی هزینه تکمیل آزادراه تهران-شمال

اما مروری بر اعتبارات عمرانی در بودجه 93 نشان می دهد که به عنوان نمونه ساخت آزاد را ه تهران - شمال که از سال 75 مطرح و قرار بر این بود تا طی شش سال ساخت این پروژه عمرانی به پایان برسد اکنون پس از گذشت 17 سال اختصاص بودجه های عمرانی به این طرح هنوز به نیمه راه نیز نرسیده و برآورد می شود تا زمان تکمیل بودجه ای بالغ بر 1600 میلیارد تومان در آن هزینه شود.

این در حالی است که بررسی عملکرد اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای در احداث این آزاد راه در سال های قبل از برنامه پنجم یعنی از سال 76 تا 89 بیانگر صرف بودجه ای بالغ بر 75 میلیارد و 940 میلیون تومان بوده است.

همچنین در حالی در سال 90 بودجه عمرانی تخصیص یافته به این بخش حدود 16 میلیارد و 203 میلیارد تومان عملی شد که در سال 91 عملکرد منابع در این بزرگراه صفر بوده است.

اما بودجه مصوب سال 92 در این طرح بالغ بر 28 میلیارد و 100 میلیون بوده که برآوردی از عمکرد آن وجود ندارد.از سویی دیگر برای سال 93 نیز با رشد چهار برایری اعتبار تملک دارایی سرمایه ای نسبت به سال جاری منابعی نزدیک به 100 میلیارد تومان برای ادامه روند تکمیلی آزاد راه تهران شمال در نظر گرفته شده است.

در عین حال در لایحه بودجه 93 این گونه برآورد شده که تا پایان سال 98 این طرح عمرانی با هزینه ای بالغ بر 1672 میلیارد و 381 میلیون تومان به اتمام برسد.

بر این اساس پروژه 121 کیلومتری احداث آزاد راه تهران- شمال که قرار بود با بودجه 150 میلیارد تومانی از سال 75 تا حدود 82 به اتمام برسد و در اختیار مردم قرار گیرد اکنون در خوشبینانه ترین حالت با 16 سال تاخیر و رشد حداقل 1522 میلیارد تومانی هزینه، تکمیل خواهد شد.

این در حالی است که محاسبات نشان می دهد که در این سال ها هزینه ساخت این آزاد راه با افزایش بیش از 1500 میلیارد تومانی در بودجه حداقل 1100 درصد نسبت به بودجه پیش بینی شده 150 میلیارد تومانی ابتدایی افزایش یافته است.

البته رشد هزینه ها در پروژ آزاد راه تهران -شمال یکی از چند هزار طرحی است که نیمه تمام مانده و طبق آنچه که معاونت برنامه ریزی اعلام کرد برای ساخت 2906 طرح عمرانی نیمه تمام در کشور به حداقل 200 هزار میلیارد تومان در سال جاری نیاز است و اگر بتوان این پروژه ها را طی 10 سال آینده به اتمام رساند حداقل با درنظر گرفتن ضریب تعدیل و رشد تورم به حدود 400 هزار میلیارد تومان بودجه نیاز خواهد بود البته در شرایطی که اگر دولت هیچ طرح دیگری را کلنگ نزند.

بنابراین به نظر می رسد اولویت بندی طرح های عمرانی برای توزیع 37 هزار میلیارد تومان اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای همچنین 35 میلیارد دلار فاینانس خارجی که به اتمام 246 طرح در پایان سال آینده می انجامد عقلانی تر و منطقی تر از آن باشد که در بودجه به هر طرح اندکی اعتبار تخصیص یابد اما نه تنها در کنار اینکه با رقم منظور شده حتی 10 طرح هم در سال به اتمام نمی رسد بلکه بار مالی آنها نیز به طور فزاینده ای بر هزینه‌های دولت افزوده شود.



آرشيو مطالب...


Copyright 2012
تعداد کاربران: 42